Tultiin kotipaikkakunnalle Raaheen viettämään joulua. Meidän pk-lajien treenaaminen on aika kausiluontoista, autoton kun olen. Tänään sitten päästiin pitkästä aikaa kokeilemaan hakua. Meidän hakuhan on vielä ihan alkutaipaleella. Esimerkiksi ilmaisuja ei olla vielä opeteltu ollenkaan. Tänään oli aika jäätävät olosuhteet treenaamiselle, pakkasta oli -24 C. Aavan kanssa tehtiin ensimmäisenä peräänlähtö, intoa piisas ja ukko löytyi. Ukkonahan meillä oli käytettävissä vain siskoni, koirien vanha tuttu. Toisena tehtiin vietin katkaisu, eli Aava näki, että maalimies lähti metsään, mutta käänsin Aavan toiseen suuntaan ja kävin mutkan kauempana ja tulin takaisin ja lähetin etsimään. Sopivasti tämän jälkeen keskilinjalle pölähti jostain kaksi ihmistä ja koira, Aava oli samaan aikaan etsimässä maalimiestä ja bongasi puiden takaa "häiriköt". Aava lähti heidän suuntaan tarkistuskierrokselle, mutta ei mennyt iholle asti ja kääntyi käskystä takaisin. Lähetin Aavan uudelleen metsään ja ukko löytyi. Koska ilma oli niin kylmä ja luntakin oli ihan kiitettävästi, yritimme pitää treenin mahdollisimman lyhyenä. Viimeisenä treeninä teimme innostavan peuran, eli lähetin Aavan metsään ja maalimies lähti puun takaa juoksemaan karkuun.

Aavan jälkeen olin maalimiehenä saksanpaimenkoira Oivalle. Jami oli viimeinen treenattava ja oli kerännyt intoa jo ihan tarpeeksi autossa, joten maalimies lähti samantien edeltä metsään. Jami löysi maalimiehen heti. Toisena teimme vietin katkaisun ja maalimies meni aika syvälle metsään piiloon. Tämä ei sujunutkaan niin hyvin, Jami kyllä etsi kauan, mutta käytti enemmän silmiään kuin kuonoaan. Lähetin sen muutamaan kertaan uudelleen metsään. Keskilinjalta ei nähnyt mitä koira teki metsässä, joten pyysin antamaan pariin kertaan äänimerkin avuksi. Jami oli etsinyt koko ajan ja kierrellytkin aika lähellä maalimiestä, mutta ei vaan ollut löytänyt perille asti. Äänimerkin avulla se löysi lopulta perille asti. Äänimerkkejä ei kyllä kannattaisi kovinkaan paljoa käyttää, mutta koska Jami oli rämpinyt lumessa jo niin kauan, halusin sen treenille onnistuneen lopun. En myöskään tiennyt sen olleen oikeassa suunnassa.


Illalla ajelimme Ouluun Hiukkavaaraan Koirakoulu Vietin agilitytreeneihin. Käyn Aavan kanssa Sanna-Mari Runtin vetämässä agilityn valmennusryhmässä. Tänään treenasin myös Jamin kanssa toisessa ryhmässä. Tehtiin noin neljäntoista esteen rataa. Radalla harjoiteltiin mm. valssikäännöksien kautta takaakiertoja molempiin suuntiin, loppusuoraa ja keinua. Valssihan on uudistunut ja ohjaustekniikka on vaihtunut erilaiseksi kuin aikaisemmin. Minun on huomattavasti vaikeampaa oppia jo opitun tavan tilalle uusi tapa. Aavan kanssa uudet valssit sujui paljon paremmin, Jamin kanssa tuli kiire ja ohjaus hieman hajoili. Erillisenä esteenä treenailin A:ta ja pujottelua. Oli kuitenkin varsin onnistuneet treenit molempien kanssa.